Home » Blog » Vol levensenergie » De kracht van verlangen

De kracht van verlangen

door | 27 feb, 2022 | Vol levensenergie

Iedereen heeft ze, kleine en grote verlangens. Of het nu gaat over meer tijd voor jezelf, een eigen huis, vrijheid, liefde, de lente of wat dan ook. Hoe is het met jouw verlangens? Sta je daar weleens bij stil? Blijft het bij dromen of zet je stappen om ze te realiseren?

Verlangens horen bij de mens en zijn een krachtige energie naar een gelukkiger leven. Ze zorgen dat we ons als mens kunnen ontwikkelen. Ben je benieuwd hoe dat werkt en hoe jij je verlangens in kunt zetten als drijfveer voor een gelukkiger leven? Dat leg ik je uit in dit artikel, met aan het eind een oefening om de kracht van verlangen te ervaren.

Wat is verlangen precies?

Als je de betekenis opzoekt, kom je op woorden als droom, wens, behoefte aan, begeerte, graag willen. Het is in ieder geval iets wat op dit moment niet in ons leven is, maar waarvan we verwachten dat het ons leven rijker maakt als het er wel is.
Je kunt verlangen naar iets of iemand wat is geweest (een geweldige vakantieplek of een liefde die voorbij is). Meestal dromen we van iets of iemand in de toekomst. Waarbij we ons dan voorstellen dat we ons gelukkiger voelen als dat er is. Het gaat dus vaak over een gevoel. Iets van binnen in ons wat onze drijfveer is om in beweging te komen.

Waarom verlangen we?

Van nature willen we als mens ontwikkelen. Verlangens zijn daarom geweldig om onszelf in beweging te krijgen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Doe je dit niet, dan kun je in een droom/wenstoestand toestand blijven hangen. Niets mis mee, want het is veilig en geeft vrijheid om te fantaseren en kan een fijn gevoel oproepen. Maar als het echt een hartverlangen is en je zet geen stappen, dan kun je eronder gaan leiden. Dan kan het een hunkering worden waar we ons aan vastklampen, iets onbereikbaars. Dat kost alleen maar energie.

De kracht van verlangen

Sommige verlangens worden vanzelf realiteit. Bijvoorbeeld het verlangen naar de lente of de zomer.
Dat is een kwestie van tijd. Maar ook hier kun je verschillend in staan. Je kunt je focussen op wat er nog niet is en je ergeren aan de kou, regen en wind OF je verplaatst je in het gevoel van de lente en je ziet de krokussen en geniet van het zonnetje wat er af en toe is. Het lente-verlangen en het gevoel dat ik erbij kan oproepen, geeft een blij en energiek gevoel en geeft mij zin om nieuwe dingen te ondernemen.
Verlangens zijn goed voor de mens. Het is vooral je mindset, die maakt hoe je er mee om gaat.
Verlangens in de toekomst die niet vanzelf realiteit worden, kunnen ons uitdagen in beweging te komen, waardoor we het gevoel van vrijheid, levensenergie en innerlijke kracht kunnen ervaren.

Kom in beweging

Waarschijnlijk zijn er genoeg situaties waarbij je een verlangen had en waar het je geen moeite kostte om in beweging te komen. Je wilt bijvoorbeeld op vakantie, even weg van de verplichtingen en genieten van de vrijheid die je dan ervaart. Het kost je geen moeite om de nodige stappen te zetten om daar te komen waar je graag heen wilt. (Tenzij de reis op dit moment niet in je budget past).
Maar waarschijnlijk heb je ook verlangens waarbij je geen stappen zet of dat je niet weet hoe?
Het blijft bij dromen en fantaseren hoe het zou zijn als……
– je iets wilt aanschaffen waar je nu geen geld voor hebt.
– je in je kracht staat.
– je meer tijd voor jezelf zou hebben.
– je de liefde van je leven tegen zou komen.
– enz, enz.

Oefening: van verlangen naar realiteit toe bewegen

Kom in beweging en ga in ieder geval in de richting!
Je zult zien dat deze beweging opening biedt voor nieuwe mogelijkheden en perspectief.
Maar hoe geef je nu richting aan je verlangens zonder dat het alleen maar blijft bij een verlangen in je hoofd? Met onderstaande oefening kun je zelf stappen zetten om ze werkelijkheid te laten worden.

 1. Begin met ze op papier te zetten. Dan haal je ze naar het nu en blijven ze niet alleen maar in je hoofd bestaan. Kies er 1 uit om mee te beginnen.
 2. Zorg dat je even rustig ergens kunt zitten zonder gestoord te worden. Sluit dan je ogen en kom even helemaal bij jezelf. Neem daar de tijd voor. Zet een rustgevend muziekje op als je daar behoefte aan hebt.
  Herhaal je verlangen hardop of in jezelf.
  Geniet van het verlangen zelf!
  Stel je voor hoe je leven eruit ziet als dit verlangen werkelijkheid is.
  Hoe voel je je? Wat doe je dan? Wat zeg je dan? Wie zijn er bij je? Kijk ook verder, hoe ziet je leven er over een jaar uit? Wat doe je dan anders?
  Maak het beeld zo realistisch mogelijk. Fantaseer er heerlijk op los en voel wat dat met je doet.
 3. Vanuit dit gevoel zet je een krachtige positieve gedachte, een intentie, alsof je verlangen al werkelijkheid is. Dat kan zoiets simpels zijn als:
  – ik vertrouw op financiële ruimte om ……
  – ik voel mij krachtig en zelfverzekerd
  – ik kies voor mezelf
  – ik stel mij open voor de liefde
  Voel welk zinnetje met jouw gevoel en verlangen resoneert. Je voelt het als het klopt, dan ervaar je een blij en krachtig gevoel.
  Omdat je zojuist gevoeld hebt hoe je je dan voelt, zit deze energie in je intentie en kun je dat gevoel iedere dag oproepen als je je intentie herhaalt.
 4. Laat vervolgens alle verwachtingen los en wees nieuwsgierig wat je in beweging gezet hebt . Sta open voor wat er op je pad komt en volg welke beslissingen en acties je wilt nemen.

Het begint met het zaaien van je (hart)verlangens, daarna het verzorgen ervan met je intentie. Want wat je aandacht geeft, groeit!
Herhaal na een tijdje bovenstaande oefening om ook aandacht te geven aan je andere verlangens.

Vind je het lastig om deze oefening in je eentje te doen? Of kom je allerlei weerstanden tegen waar je niet uit komt? Kijk wat voor jou een passende stap is om je verlangens de ruimte te geven die ze nodig hebben.

Kies bijvoorbeeld voor een individueel traject bij een coach of therapeut. Voor vrouwen is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een voedende en ondersteunende bedding van een vrouwencirkel om meer inzichten te krijgen en los te laten wat je niet meer dient.

Ben je benieuwd wat Inner Harmony hierin voor je kan betekenen?
Vul het contactformulier in voor een vrijblijvend gesprek met mij, therapeut Marjo Waardijk. https://innerharmony.nl/contact/

Of wellicht is de vrouwencirkel “Vrouwen BewustZIJN” wel wat voor jou?
https://innerharmony.nl/vrouwen-bewustzijn-avonden/

Koester je verlangens, kom in beweging en leef je unieke zelf!

 

 

Over Marjo Waardijk

Over Marjo blogIn mijn blogartikelen deel ik graag mijn ervaring met jou op het gebied van bewustwording en wat je kunt doen om meer balans te creëren in je leven.

Vergroot je kennis, doe nieuwe inzichten op of ga zelf aan de slag met mijn tips en oefeningen.

Via persoonlijke sessies kunnen we natuurlijk heel gericht aan jouw hulpvraag gaan werken.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin