Home » Blog » Vol levensenergie » Wat is cranio sacraal therapie en met welke klachten kan ik terecht?
Wat is cranio sacraal therapie en met welke klachten kan ik terecht?

Wat is cranio sacraal therapie en met welke klachten kan ik terecht?

door | 22 feb, 2019 | Ontspanning, Rust in je hoofd, Vol levensenergie, Vrouwen en stress

Cranio wat???

Een paar jaar geleden was dat een reactie die ik regelmatig hoorde als ik vertelde dat ik cranio sacraal therapeut ben. Gelukkig hoor ik nu steeds vaker dat mensen er wel van gehoord hebben, maar nog niet altijd mee bekend zijn. Dat is jammer, maar dan vertel ik graag enthousiast over mijn boeiende werk en met welke klachten mensen bij mij terecht kunnen. Om het makkelijk te maken, kort ik het meestal af tot ‘cranio’ (net zoals je zegt dat je naar de ‘fysio’ gaat). Cranio is lichaamswerk, gericht op het herstellende vermogen van de gehele mens.

Hoe werkt cranio?

Daarvoor neem ik je even mee naar je lichaam en de bindweefselverbindingen die essentieel zijn voor alle bewegingen die we maken (zoals lopen, zitten, sporten, maar ook ademen). Ons bindweefsel is als een elastisch web dat alles met elkaar verbind. Het beschermt, steunt en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden. Elke zenuw, elke spier, elk orgaan en elk bloedvat zijn bekleed met een eigen stukje bindweefsel. Het is eigenlijk best wonderlijk als je daar even bij stil staat.

De naam cranio (schedel) sacraal (sacrum/heiligbeen) gaat over de bindweefselverbinding van de hersen- en ruggenmergvliezen. Hierbinnen bevindt zich de hersen- en ruggenmergvloeistof, waarin ons zenuwstelsel ‘rust’. Je kunt je nu misschien voorstellen dat via het zenuwstelsel alle bindweefselverbindingen in het hele lichaam met elkaar verbonden zijn, en te behandelen.

 

Wanneer beweging stagneert, ontstaan er problemen.

Essentieel voor het bindweefsel is dat het kan meebewegen tijdens al onze bewegingen. Daar waar het bindweefsel niet voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen. Alle gezondheidsklachten kunnen verstoring in de bewegelijkheid van het bindweefsel veroorzaken en andersom. Het kan om concrete klachten gaan, maar vaak zijn ze onduidelijk en zit je gewoon niet lekker in je vel. Of de energie sijpelt langzaam maar zeker uit je lichaam. Behandeling van alleen het lichaam hebben vaak slechts tijdelijk effect, omdat die het probleem te eenzijdig belichten. Terwijl de oorzaak van bijvoorbeeld nekklachten misschien heel ergens anders in je lichaam zit en te maken kan hebben met stress of emotionele spanningen.

 

Met welke soorten klachten kun je bij mij terecht?

Als er een therapievorm veelzijdig is, dan is dat cranio wel. Deze effectieve behandelmethode kan voor veel klachten en ongemakken enorm veel betekenen. Denk aan:

Long/Post Covid klachten
Burn-out, stress, depressie, angsten
Rug-, schouder- en nekklachten
Bekkenklachten
Migraine, hoofdpijn
Hooggevoeligheid
Whiplash
Chronische pijn, vermoeidheid
Maag- en darmklachten
Wervelkolom-, spier- en gewrichtsklachten
Slaapproblemen
Post-traumatische klachten
….en vele andere klachten

 

Hoe ziet een cranio behandeling eruit?

Als cranio therapeut zie ik lichaam en geest als één geheel met het bindweefsel als verbindende factor. Door dit weefsel van de voeten naar de schedel te volgen, kan ik voelen waar de verstoringen zitten. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen stimuleer ik het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Dit kan soms gepaard gaan met emotionele ontlading die te maken kan hebben met (oud) trauma. Het lichaam krijgt hierdoor weer de mogelijkheid om te gaan herstellen. Afhankelijk van de klacht, zijn er enkele behandelingen nodig om het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer te stimuleren.

 

Uitgangspunt van de therapie

Het uitgangspunt van de cranio is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen, als het de kans maar krijgt. Dit natuurlijke proces kan verstoord zijn door een verminderde veerkracht van het lichaam na een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress of verkeerde voeding. De cranio, ontwikkeld door de osteopatisch arts John Upledger, verbetert de functie van het centrale zenuwstelsel, lost negatieve effecten van stress op, verhoogd de weerstand tegen ziekten en laat je weer lekker in je vel zitten. Door de zachte benadering is cranio voor iedereen geschikt.

 

Is cranio sacraal therapie wat voor jou?

Cranio kan bij veel aandoeningen toegepast worden. Het kan gebruikt worden als ondersteunende therapie bij andere behandelingen of als losstaande therapie. Het doel hierbij kan zijn het (her)vinden van ontspanning, herstel van lichamelijke en/of emotioneel letsel, herstel na operatie en vermindering van pijn. Je leert luisteren naar de signalen van je lichaam.

Herken je je in één of meerdere van bovenstaande klachten en sta je open om daar samen mee aan het werk te gaan? Dan kan ik je de cranio van harte aanbevelen. Kijk ook eens op mijn website naar de reacties van mijn cliënten hoe zij de cranio ervaren hebben.
Door de zachte, aandachtige werkwijze is cranio ook heel geschikt voor mensen bij wie bijvoorbeeld massage of fysiotherapie te belastend of te pijnlijk is of wanneer je je meer op je gemak voelt wanneer je je kleding kunt aanhouden.

Ook ter preventie en voor behoud van een goede gezondheid kan ik Cranio aanbevelen.

Misschien ken je een familielid of vriend(in) die je al een tijdje met (vage) klachten loopt. Al eens aan cranio gedacht? Ik zou het leuk vinden als je mijn blog of website naar diegene door wilt sturen. Of heb je nog een vraag?

Heb je zelf ervaring met cranio sacraal therapie en je wilt dat delen? Laat je reactie hieronder achter, zodat anderen er wellicht ook wat aan hebben.

Over Marjo Waardijk

Over Marjo blogIn mijn blogartikelen deel ik graag mijn ervaring met jou op het gebied van bewustwording en wat je kunt doen om meer balans te creëren in je leven.

Vergroot je kennis, doe nieuwe inzichten op of ga zelf aan de slag met mijn tips en oefeningen.

Via persoonlijke sessies kunnen we natuurlijk heel gericht aan jouw hulpvraag gaan werken.

Gerelateerde artikelen

De kracht van verlangen

De kracht van verlangen

Verlangens horen bij de mens en zijn een krachtige energie naar een gelukkiger leven. Grote of kleine verlangens, ze zorgen dat we ons als mens kunnen ontwikkelen. Hoe dat werkt en hoe jij je verlangens in kunt zetten als drijfveer voor een gelukkiger leven, lees je in dit blog.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin